Sunday, May 09, 2010

Kami Sayang!!~

Abah dan Mami


Hari Ibu tidak pernah ada dalam mana-mana sambutan agama kita. Tapi, seperti biasa kita digalakan mengucapkan penghargaan dan mendoakan kepada ibu-bapa kita setiap masa, sehinggakan tiada ruang untuk ibu kita ada terasa hati dalam keadaan sedar mahu pun tidak. Mungkin, pada saya untuk Hari ini; Hari Ibu, mana-mana yang terlupa kembalilah kepada asalnya iaitu ingatlah kepada setiap pengorbanan yang pernah ibu kita lakukan.


Kisah sahabat-sahabat Baginda banyak memberikan iktibar. Sehinggakan ada sahabat yang tidak boleh mengucapkan syahadah sebelum akhir hayatnya semata-mata kerana ibunya terasa hati dengan anaknya yang melebih-lebihkan isterinya dalam segala hal. Nauzubillah, semoga saya dan sahabat-sahabat yang lain dijauhkan dalam hal sebegini..


Mami a.k.a Ibu Saya..~


Dilahirkan pada 05 November 1953 di Kota Bharu. Nama diberi Hasnah bt Yusof. Sebenarnya boleh dikatakan mami saya memang anak orang bandar la..tapi orang bandar Kota Bharu je la,hehe..Anak ke 7 dari 8 adik beradik 5 laki-laki dan 3 orang perempuan. Dan secara tepat lagi perempuan kedua sebelum bongsu, memang mami saya disayangi oleh abang-abangnya yang berjumlah 5 orang semuanya( al fatihah untuk kesemuanya; Ayah Long, Ayah Man, Ayah Chik, Ayah Anin, Ayah Omar..).


Tahun 1978, Mami bertemu dan berkahwin dengan Abah yang zaman itu memang kurus benar!!!!~hehe..Abah dilahirkan pada 10 Mac 1952, di Kampung Kadok, berdekatan Ketereh. Nama diberi selaku anak yang sulung lelaki dari 6 orang adik beradik, Mohd Noor b Abd Razak. Boleh dikatakan abah memang asalnya 100 peratus dari kampung. Apabila orang di bandar dan orang di kampung bertemu, faham-fahamlah,hehe..Apa-apapun, perbezaan inilah yang menjadikan keserasian Abah dan Mami sehingga hari ini.


Abah dan Mami memang dikenali ramai ketika awal-awal perkahwinan dulu-dulu. Dengan panggilan Nah-Noor, sampai sekarang abah dan mami menggunakan trade-mark untuk kateringnya, Nah-Noor Katering. Kombinasi yang bagus mami dan abah!!!!!hehe..~


Dikurniakan anak seramai 8 orang, 7 laki-laki dan seorang pahlawan wanita bongsu, sememangnya kami dalam jumlah yang ramai agak sukar untuk dijaga dari kecil sehinggalah ke tahap ini. Tiada yang mahu diungkit, cuma sebanyak mana pengorbanan abah dan mami, saya yakin tiada nilai yang boleh saya ganti. Biarpun bahagian tambahan rumah yang sedang dibuat, masih tiada yang boleh dinilaikan,hehee..Haa..dicampurkan lagi dengan 5 orang cucu, sememangnya memang meriahlah!!!hehe..


Hadi ngan Aisya


Hadi ngan Aisya lagi,hehe..Amir Safwan..Irham Razin!!!~Irham lagiii!!!~hehe


Last but not least..Huda Maisarah..~Mami dan Harapannya..~Pernah mami saya mengucapkan secara terus kepada saya dalam harapannya. Simple je,hehe..tapi memang terkena la...


" Mami boleh beri setahap ini je kepada anak-anak. Mami bukan keluarga yang ditinggalkan harta, jangan ingat sesekali ada harta. Ilmu masing-masing belajar tinggi-tinggi dah. Harapannya, jagalah solat, umur bertambah. Bacalah Al-Quran. Jadilah anak-anak yang baik. Contohilah abah. Biarpun sudah berkeluarga, jaga hubungan dengan adik beradik...,"


Raya 2007


Raya 2009

Sekarang, mami dan abah sedang menziarahi cucu-cucunya di Selangor sana. Dan hari ini pun, saya baru tahu 9 Mei adalah Hari Ibu secara 'official'nya,hehe..sebab itu, hari ini dah 3 kali saya telefon kat mami saya,hehe..


Akhlaknya..~

Setiap hari Islam mengajar kita berdoa untuk kesejahteraan kedua ibu bapa kita. Sambutan hari ini sememangnya tidak ada dalam urusan agama kita. Tapi, oleh kerana ia menampakkan ia 'official', angkat lah telefon kepada mereka yang jarang atau tidak pernah untuk mengucapkan dan mendoakan sesuatu yang baik-baik kepada ibu anda.

Wahai Pemeliharaku, kasihanilah mereka sebagaimana mereka memelihara aku semasa aku kecil.

p/s-mami dan abah,kami sayang kamu!!!~

No comments: