Wednesday, May 29, 2013

Bergabung Biar Bersetuju, Berpecah Biar Bukan Tak Sebulu

" Bergabung biar bersetuju, berpecah biar bukan tak sebulu "

Inilah ungkapan terbaik yang saya rasakan dalam mengisi kelompongan pasca PRU 13. Ada sebabnya kemenangan Allah tangguhkan kepada pihak pembangkang sekarang.Sama ada pihak pembangkang tidak berjaya menarik minat pengundi atau sememangnya benar wujud faktor faktor menipu yang lain, hanya Allah yang tahu dan boleh dedahkan memandangkan kesemua pihak berani bermain tipu.Kita hanya ada Allah jika kesemua pertolongan manusia tidak dapat membantu. Namun dalam aspek organisasi, saya yakin pihak pembangkang masih mencari formula terbaik yang dapat menjadikan pembangkang yang hebat dan pada satu masa nanti dapat menjadi pihak kerajaan memerintah pula,dengan izin Allah.


Isunya timbul apabila Tuan Guru Presiden PAS membidas calon calon PKR yang masuk juga bertanding di kawasan yang dipersetujui untuk PAS dan memberikan sebab kenapa PAS terpaksa menghantar juga calon yang di dalam kawasan PKR bertanding. Kesemuanya adaalh kerana peringatan yang ditunjukkan pada PRU 12 yang lalu di mana akibat semberono PKR Perak menyebabkan kerajaaan Perak bersilih kerajaan dari PR kepada UMNO hanya kerana kewujudan katak katak PKR yang semberono ini. Kerana kelantangan ini, Ketua AMK membidas juga di satu majlis rasmi PKR. Kebiadapan Presiden PAS membidas mengakibatkan masalah kepada PKR dan mereka juga membidas PAS dalam isu Kota Damansara. Apa jua sekalipun, kita tetap nampak DAP tetap dengan cara mereka yakni tidak menunjukkan masalah dalam berkawan antara PAS dan PKR.Namun mungkin atas dasar orang Melayu mendominasi kedua dua parti ini, isu ini nampak semacam ada tidak kena.PRU 14: Penentu PR


Bergabung Biar Setuju, Berpecah Bukan Tak Sebulu

Saya setuju ketika Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat menegaskan tidak akan ada penggabungan antara PAS dan UMNO selagi hayatnya masih ada. Tuan Guru sedar akan penggabungan dulu masih terasa sakitnya.PAS ada ahli ahli nya. Mereka semua perlu bersetuju jika mahu bergabung, bukan kerana dua tiga orang sahaja. Inilah penegasan paling kuat dan kukuh dalam bergabung. Semua kena bersetuju. Mahu berpecah dalam PR hanya kerana pandangan ketua AMK? Mahu keluar PR hanya kerana tidak sebulu dengan Anwar? Ketahuilah, PAS akan keluar juga dari PR bukan dengan sebab sebab ini. Bukan kerana tidak sebulu dengan siapa siapa. Tapi PAS akan tetap keluar jika PKR dan DAP melanggar prinsip dan objektif kenapa PAS bekerjasama dengan mereka. Ingatlah PAS ditubuhkan bukan semata untuk menang membentuk kerajaan namun lebih penting daripada itu ialah untuk mendapat berkat dari Allah dalam mengurus organisasi, dalam membentuk masyarakat,dalam mengurus ahli ahli serta pelbagai lagi.


Hujungnya, agar kita yang boleh berfikir dengan baik jangan cuba meletakkan akal kita sama dengan orang yang tak boleh berfikir dengan baik. Ketahuilah jangan bangunkan fitnah. Jika tidak, susah kita untuk masa mendatang. Fitnah ini buruk padahnya serta kesannya ramai yang akan 'mati' hati dan emosi.


Salam perjuangan!!

No comments: