Thursday, May 30, 2013

Anak Muda Harapan Islam

Tamat sudah pengejaran umat Nabi Muhammad SAW ke atas maksud hadis Nabi Muhammad SAW 800 tahun sebelumnya di atas hadisnya, " Konstantinapole akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya adalah sebaik baik raja dan tenteranya adalah sebaik baik tentera." Tahun awal 857 Hijrah, kota ini ditawan oleh Sultan Muhammad, pewaris keturunan Sultan dari Empayar Uthmaniah, empayar terakhir Islam sebelum kejatuhan pada awal tahun 1920an.

Sesudah hampir 560 tahun kota ini dibuka oleh sebaik baik raja dan tentera, betapa sejarawan Barat menutup kisah yang agung dan terhebat ini pada mata masyarakat Islam dengan membuatkan Turki menjadi negara sekular dan teruk pada pandangan orang Islam yang lain. Orientalis Barat berjaya menjadikan masyarakat Islam tidak sedikit pun sedar akan kehebatan Sultan Muhammad membuka kota ini dengan penuh kesungguhan dan perancangan di samping betapa jujur dan ikhlasnya pada Allah dalam pembukaan kota ini.


Sultan Muhammad Al Fatih

Al Fatih itu hanya gelaran diberikan kepadanya. Sejujurnya nama Sultan Muhammad itu begitu sinonim dengan nama kebanggan umat Islam yakni Baginda Nabi kita sendiri. Oleh kerana itu, adalah digalakkan kita memberikan nama yang baik baik kepada anak kita di samping kita berdoa agar anak kita dapat menurut menjadi sebaik namanya. Sultan Muhammad Al Fatih bersama gelarannya adalah salah seorang ikon anak muda bagi setiap anak muda Islam yang perlu diangkat di samping idola kita setiap masa Baginda Nabi Muhammad SAW. Pada umur 21 tahun beliau berjaya menjadi sebaik baik Raja dan menjadi sebaik baik ketua mentarbiyah sebaik baik tentera dalam menawan kota Konstantinapole. Kita umur dah nak masuk 30 tahun pun belum ada gelaran yang baik baik diberikan oleh orang lain, paling kurang biarlah sebelum 30 tahun kita ada gelaran yang baik seperti Sultan Muhammad Al Fatih ini. Tak dapat gelaran dalam bahasa Arab, dalam Bahasa Melayu pun jadi la..

Sebagaimana kita ada ikon anak muda di Malaysia sejak zaman berzaman. Kalau dulunya, Ustaz Nik Aziz Nik Mat, Ustaz Abd Hadi, Ustaz Yahya Othman, Ustaz Fadzil Noor, Anwar Ibrahim dan menyusuri zaman lain sehingga generasi kini,semestinya juga pada zaman ini. Semalam, seorang lagi anak muda ditangkap, Saudara Safwan Anang, aktivis UM dan Malaysia di atas kelacuran politik Malaysia yang semakin merunsingkan. Sebelumnya pula Adam Adli, kali ini mereka yang ada kuasa sudah menyalah gunakan kuasa yang ada. Mereka anak anak muda semestinya tahu akan perkara ini menyusahkan mereka, tapi kerana mahu menjadi contoh yang baik untuk generasi yang tidak sanggup melihat undang undang dilacurkan dan penipuan menjadi raja, Mereka bangun melawan. Kita setuju mereka mungkin akan menyusahkan banyak pihak akan tetapi kita juga bersetuju sampai bila kita harus diam melihat semua ini berlaku. Jika bukan sekarang, bila lagi? Ketahuilah, dunia mungkin memerlukan pelbagai akta untuk menangkap kita, tapi untuk masuk syurga dan neraka Allah kita cuma perlukan pahala dan dosa. Anak muda harus sedar, bukan sekadar bersemangat menjadi ikon namun paling penting adalah gerak kerja kita adalah sama ada mahu menambah pahala atau menambah dosa. Anak muda hari ini adalah penentu corak kepimpinan masa depan negara. Sebagaimana Sultan Muhammad Al Fatih berjaya membuka kota Konstantinapole pada 560 tahun yang lalu, sebenarnya telah membuka peluang dan ruang dakwah yang lebih luas untuk menerokai dakwah hampir 3 per 4 dunia. Jika tidak Sultan Muhammad Al Fatih mencuba pada usianya 21 tahun, mana mungkin selama 28 tahun yang berbaki sebelum Allah menjemputnya pada umur 49 tahun, beliau benar benar bersungguh mahu membuka 'kota konstantinapole' yang lain demi menyebarkan usaha dakwah. Begitulah juga atas usaha murni Safwan Anang dan Adam Adli agar usaha dan peluang dakwah terus terbuka untuk kita dan generasi muda selepas kita menerokainya,demi menambah pahala bukan lagi sekadar menambah dosa.Sultan Muhammad Al Fatih


Anak Muda Harapan Islam

Ya, anak muda pada mana mana generasi sebelum dan selepas ini pasti akan sentiasa menjadi harapan Islam. Bukan tidak menyanjungi yang sudah lama, namun yang muda dengan kuasa dan kemampuan yang ada mereka mampu menjadikan dan menjanjikan perubahan yang lebih baik di samping nasihat nasihat berguna dari orang yang lama. Anak Muda sentiasa menjadi harapan Islam.Itu pasti, InsyaAllah.

Penutupnya, sama sama kita doakan dengan mengambil iktibar juga bagaimana semenjak awal perancangan Sultan Muhammad Al Fatih mahu membuka kota Konstantinapole ini. Usaha dibuat bukan sehari dua namun bertahun tahun. Bersama pengaruhnya, kebijaksanaan kepimpinan,penuh strategi melawan musuh dan menambah kawan, bersedia dengan pelbagai kemungkinan, menguatkan segala keperluan fizikal dan rohani, dan paling penting kebergantungan begitu kuat dan kukuh dengan Allah setiap masa menajdi tunjang yang hebat.

Jika kita sudah cukup ini, bersedialah kita. Mungkin kita anak muda boleh menjadi agen kepada " sebaik baik Raja dan sebaik baik Tentera" dalam konteks PRU 14.

Seeru Barakatillah!!

No comments: