Tuesday, September 21, 2010

Adab dan Adat~
Adab Islam mengatasi segalanya. Kita diajar untuk terus beradab dengan adab-adab Islam. Namun seringkali kita terperangkap dengan idea-idea adat-adat ke'Melayu'an kita yang terus pertahankan biarpun kadang-kadang jelas nampak memang tidak relevan dengan agama. Namun, mengambil sisi-sisi Islam, biarlah adat yang ada masih berada dalam ruang lingkup adab-adab Islam yang tidak lari dari syariah Allah.


Tapi Sejauh Manakah Kita Praktikalkan?


Pernah terbaca satu sedutan blog daripada karangan sahabat mengenai jawapannya apabila ditanya " Kenapa Ustaz dulu masa kahwin pun ada duduk atas pelamin dan disaksikan oleh orang ramai-ramai? Bukan kah itu adat yang melanggari syariat?"


Beliau menjawab, dia jua mohon maaf; dan semoga tindakannya itu cukup sekadar masa itu sahaja. Meraikan kedua-dua keluarga yang mahu melihat anak-anak mereka bersanding sama macam orang kebanyakan. Dan pastikan anak-anak kita selepas ini tidak lagi dilakukan sebegitu rupa..


Melihatkan situasi ini, kalau kita mengira dengan janjang aritmetrik, sampai bila orang akan bersanding di khalayak ramai dan disaksikan oleh semua orang sekiranya ibu-bapa generasi baru tidak diberikan pemahaman agama. Juga bimbang, saat majlis diraikan untuk kedua-dua mempelai mungkin boleh menjadi sengketa yang besar untuk kedua belah pihak jika hal ini tidak dibincangkan dan diperhalusi dengan betul. Bagus kalau semua orang faham, dan cuba untuk memahamkan orang lain. Tidak salah untuk bersanding, dan ada cara yang boleh dibuat. Tapi berapa ramai yang mahu ikut? Tepuk dada, tanya iman..


Adab atau adat?


Saya bukan ustaz mahupun orang yang diberikan title berkopiah untuk membincangkan hal ini. Tapi apabila melihatkan kepada pemerhatian suasana sekarang, banyak yang berlaku pada sekitar kita (saya juga) yang kadang-kadang keliru dengan amalan kita sendiri. Sama ada ia adab Islam atau adat Melayu? Kalau adat Melayu yang tidak menyimpang tidak mengapa, namun kalau menyimpang, sejauh mana kita akan mengambil cakna..


Kalau dulu, kita menyokong usaha busana muslimah apabila ia dijadikan trend atau fesyen baru. Sehinggakan apabila timbul pelbagai fesyen baru busana muslimah, kita masih menyokongnya. Dan ketika timbul lagi fesyen bertudung ala-ala sanggul, kita masih lagi melihat ia bertudung. Namun setelah fesyen bertudung ini diberikan nafas baru oleh mereka yang niatnya mahu berhijrah bertudung, kadang-kadang menyakitkan mata memandang dengan tudung itu. Lihatlah betapa Dato' artis ini berjaya membuat style tudung artis baru, dan sudah ramai yang mengikutnya. Dan sehingga post ini ditulis, saya sendiri tidak pasti berapa banyak lagi fesyen busana muslimah akan direka mengikut kemahuan diri, bukan lagi kemahuan berAGAMA.


Sama juga trend baru sekarang seperti majlis pertunangan. Kalau dulu, sekadar rombongan cik kiah datang, namun sekarang ia sudah dibisingkan di merata tempat. Siap dengan pakej pertunangan yang disediakan oleh mereka yang menawarkan pakejnya. Ditambah dengan entri laman sosial dan pelbagai lagi. Mungkin kecelaruan kefahaman adab dan adat agama ini telah banyak memeningkan generasi akan datang dan sekarang betapa ia ditokok tambah dengan kemahuan manusia. Bimbang, kalau tidak dibendung dengan segera, ia boleh menjadi parah separah fesyen tudung muslimat tadi dan mungkin separah yang kita tidak jangkakan. Waima orang yang bertitle agama pun mahu adakan majlis bertunang siap dengan pelamin disaksikan oleh ramai kenalan dan orang ramai...kenapa??


Akhirnya..

Saya bukan orang ada title agama. Kalau salah, mohon betulkan. Kesemua tulisan ni berpandangan peribadi. Sedih dengan apa yang berlaku di sekeliling saya juga. Dengan fesyen, majlis pertunangan dan sebagainya. Upaya saya sekadar saya boleh buat..upaya anda? Anda yang tentukan..

Sama-sama doakan, agar saya, kita dan semua sentiasa diperbetulkan pandangan tentang kefahaman beragama yang lebih jelas dan nyata. Ameen.


p/s-Islam tidak menyusahkan, tapi kita yang selalu menjadikan Islam sebagai alasan untuk susah..

2 comments:

Anonymous said...

mmg tak boleh kan pakai tdung yg sanggul tinggi tu???
saya mmg baru tau pasal ni..tp yg jd pelik lagi hr tu kluar dlm paper metro kata blh pkai sanggul tinggi as long as tutp tudung sampai paras dada..saya lupa sapa punya statment tp kuar dlm paper

saffmukmin said...

ambil jalan yg senang utk kt lakukan.better kt kembali pd apa yg asas dalam menutup tudung.memadi dgn tudung labuh yg biasa muslimat pakai.kalau dh sampai tahap bersanggul tinggi,bimbang niat mahu menutup aurat hilang,niat yg lain datang..kesimpulannya,sedap mata memandang pakai tudung labuh yang biasa muslimat pakai.cantik.