Wednesday, May 23, 2012

Kesalahan Untuk Menjatuhkan atau Meningkatkan??

Kehidupan seharian memang akan memberikan kita banyak pengalaman dan pengajaran. Sama ada kita mahu menjadikan ia tealdan atau membiarkan ia berlalu begitu sahaja,ia adalah bergantung kepada diri kita sendiri. Pada saya,ia perlu dijadikan teladan dan harus juga dibiarkan begitu sahaja jika ia benar mengganggu kita dalam meneruskan kehidupan mendatang.

Minggu ini,ada banyak pengajaran yang saya ambil. Paling bernilai adalah mengenai bagaimana begitu jelek jika kita sentiasa mencari kesalahan orang lain bukan untuk membaiki prestasi kita,namun unutk menjatuhkan kita.Amat jelek dan begitu sedih dibuatnya.

Mesyuarat

Jujur saya akui,saya bukanlah antara pekerja yang diminati oleh saya punya ketua di tempat kerja.Mahu dijadikan cerita,kami bersama pegawai pegawai lai ada mesyuarat bulanan tentang perkara makmal.Panjang pendek punya mesyuarat, ada satu bahagian apabila ketua kami marah kepada mereka yang tidak hadir ke mesyuarat yang sepatutnya mewakili dirinya.mungkin ada tujukan kepada sesiapa.mungkin aku rasanya.tapi aku baru shaja 3 kali kena wakilkan dia mensyuarat,semuanya aku pergi...marah bukan kepalang.semua senyap..malas nak cakap lebih.

Akhirnya, mesyuarat itu habis di situ.kami pelik,apa yang menyebabkan marah sangat.pasti ada cerita di seblikya. Kebetulan,semalam saya terpaksa mewakili Ketua Jabatan untuk satu mesyuarat Pusat.Mahu dijadikan cerita juga,tuan pengerusi mesyuarat orang yang sama juga.Terkejut kepalang sebab saya yang mewakil mesyuarat itu.panjang pendek mesyuarat sekali lagi,apabila tiba bahagian saya kena melaporkan apa perkembangan terkini AJK kami,tuan pengerusi mesyuarat tu kata " Tak mengapalah, awak wakil je..tak perlu bentang takpa.."..

waaaaahhh,rasa malu menebal dalam diri.tapi saya terpaksa juga keluarkan perkataan." Dah semalam kata marah kalau ada orng tak wakil dalam mesyuarat,tapi ini bila orang datang wakil boleh pula nak sekat tak bagi lapor," dalam nada gurau rasanya,hehehehe..

Nasib baik semua ahli mesyuarat turut gelak sama.dan alhamdulillah,saya dapat juga menyampaikan apa laporan terkini dari bahagian saya.dan dalam 2 jam,mesyuarat pun tamat.selesai.saya harus pulang segera kerana saya puasa pada hari semalam.

Tapi..

Sebelum pulang,ketua saya itu datang pada saya dan buat bertanya khabar," kenapa kena wakilkan Ketua Jabatan?,"..saya jawab," Ketua Jabatan ada kelas dan ada kena jaga ujian,"jelas saya.

" Baiklah..tak mengapa..jangan ambil hati hal tadi,saya pun dalam nit bergurau juga,hehe..,"tambah ketua saya ini.

Saya pun senyum sahaja.saya bersalam dan terus meninggalkan bilik mesyuarat. Dan saya sambil berjalan anak ke kereta,saya menyimpulkan satu teladan hari ini, kita buat kerja kita sehingga selesai..memang kita menurut arahan atasan namun jika ia memberi peluang orang lain untuk menjatuhkan kita,sama ada satu tahap kita perlu beritahu yang sebenar atau kita diam seketika menunggu peluang untuk memberitahu perkara sebenar.

p/s-kerja kita semua sama cuma yang membezakan adalah bagaimana kita ikhlas berbuat.

2 comments:

Anonymous said...

www.getitcheap.gr
Κάντε την κράτηση σας τώρα Online ή τηλεφωνικά από το getitcheap.gr και επωφεληθείτε από τις χαμηλές τιμές μας.
http://www.getitcheap.gr/romeo.html
http://www.getitcheap.gr/fantasia.html
http://www.getitcheap.gr/thea.html
http://www.getitcheap.gr/thalassa.html
http://www.getitcheap.gr/posidonio.html
http://www.getitcheap.gr/frangelico.html
http://www.getitcheap.gr/vox.html
http://www.getitcheap.gr/asteria.html
http://www.getitcheap.gr/ieraodos.html
http://www.getitcheap.gr/rex.html
http://www.getitcheap.gr/diogenis.html
http://www.getitcheap.gr/fever.html
http://www.getitcheap.gr/athinon.html
http://www.getitcheap.gr/wnight.html
http://www.getitcheap.gr/akrotiri.html
http://www.getitcheap.gr/akanthus.html
http://www.getitcheap.gr/bed.html
http://www.getitcheap.gr/camas.html

Arpanet.MS said...

yes that is right and i glad to see this website thanks for sharing this knowledge
ArpanetSoft.Com - Website for Blog, Forum, Poll and Free Submit Url
http://www.arpanetsoft.com
Thanks,