Saturday, March 31, 2012

Ikhlas~
Ada satu cerita yang sentiasa mengundang resah dan gelisah dalam diri saya. Seusai menghadiri banyak majlis perkahwinan kawan-kawan saya sebelum ini, ramai yang bertanya bagaimana saya sekarang. Saya banyak menjawab semuanya alhamdulillah baik sahaja. Kebanyakan mereka mengatakan saya bertuah dapat isteri cantik,datang dari keluarga yang ada kedudukan dan juga membantu saya dalam menstabilkan ekonomi keluarga. Saya cuma membalas dengan senyuman. Penuh dengan senyuman sahaja.


Apa Kriteria?


Kawan-kawan saya juga ramai bertanya bagaimana saya bertemu. Saya ceritakan ringkas tapi penuh dengan padat ceritanya. Saya ceritakan dari A kepada Z. Namun,ada bahagian yang saya tidak kongsikan.Mungkin itu rahsia kami berdua.


Namun,cerita yang saya sampaikan masih tidak menghalang dari kawan-kawan mengekspresskan betapa untungnya saya mendapat isteri seperti yang saya ceritakan di atas. Kerja sebagai Doktor Perubatan, gaji selesa, datang dari keluarga ada kedudukan dan macam-macam lagi. Sekali lagi saya cuma menjawab dengan senyum.


Saya cuma menjawab dalam hati, "kriteria saya sama seperti kalian...niat ikhlas mahu mencari yang beragama dan beramal dengan agama...". Dulu,sebelum berkahwin saya sentiasa berkongsi dengan kawan-kawan tentang maksud hadis dari salah satu hadis Baginda tentang mencari jodoh sebagai isteri. Ada 4 kriteria utama,rupa,harta,keturunan dan agama. Tapi Baginda menyuruh kita memilih agama sebagai yang utama. Dan saya kongsikan lagi Baginda pasti tidak menolak yang 3 lagi krtieria yang ada. Kalau kita dapat yang beragama dan ada keturunan baik,itu bonus. Kalau kita dapat yang beragama dan juga ada harta,itu bonus. Malah jika kita dapat yang beragama dan juga yang ada rupa, itu juga bonus. Boleh saya katakan, asas kepada pemilihan isteri pastikan ikhlas untuk dapatkan yang beragama. Kerana ia bukan pembolehubah ,ia adalah pemalar. Harta,rupa dan keturunan adalah pembolehubah yang boleh berubah. Ia boleh berubah dengan bersandarkan masa. Rupa boleh jadi tak cantik bila tua. Harta boleh kurang kalau tidak pandai mengurus. Keturunan boleh hilang jika habis keturunan baik-baik. Tapi agama ia pemalar. Pada dirinya ada agama yang beramal dengan agama..


Begitulah saya sentiasa berkongsi dengan kawan-kawan..malah saya juga sentiasa berdoa dan mengharapkan seperti maksud hadis Nabi ini..


Ikhlas


Ikhlas saya akui di sini, ketika saya memilih isteri saya yang saya cintai sekarang, ikhlas...rupa,harta dan keturunan tidak saya ketahui secara dekat dan berterusan. Saya cuma yakin pada keyakinannya beramal agama. Itu juga berdasarkan penilaian berterusan bersendirian dan bersama seorang kawan saya juga. Apa yang dia ada, rupa dan juga keturunan tidak pernah saya ketahui secara penuh. Kami cuma berkenalan melalui Yahoo Messenger yang menjadi talian perhubungan kami selama 2 tahun setengah. Jumpa bersama keluarga hanya dua kali. Kali kedua itu sudah bertunang. Pertunangan pula hanya di kedai makan. Tidak pernah tahu di mana rumahnya sehingga hari persandingan. Tidak pernah tahu apa kerja ayahnya sehingga saya di akad nikahkan oleh ayah mertua..


Ikhlas...Jadi,kalau boleh dan mampu, saya harap dapat kurangkan untuk mengatakan seperti saya mengejar yang 3 kriteria itu, saya tidak pernah memandang lebih dari sekadar itu. Kesemuanya adalah kepunyaan ayah dan ibu mertua. Saya adalah apa yang saya ada dulu dan sekarang,ada ibu dan ayah yang baik serta adik beradik yang ceria.serta mempunyai seorang isteri yang benar-benar saya kasihi dan sayangi..


Dan saya setuju,jika anda semua jika ikhlas dan sabar..insyaAllah Allah akan memberikan segala yang setimpal dengan apa yang anda bersabar..


IKHLAS...~`

No comments: