Wednesday, February 23, 2011

Lelaki..~

Buah fikiran dan kematangan dalam membuat keputusan adalah melambangkan kelakian seseorang. Itu pada pandangan saya. Ditambah dengan dapat mengawal segala sikap panas kepada sabar, semestinya itu lah yang menjadi kekuatan seseorang bernama lelaki. Kenapa saya membawa hal ini di dalam saffmukmin?


Saya amat terkedu dan terkejut dengan suasana di mana-mana sekarang. Lelaki sudah tidak seperti lelaki. Gaya pemikiran dan pandangn seolah-olah menunjukkan dia bukan lelaki. Kalau lelaki pun lebih kepada lelaki yang kebudak-budakan. Alhamdulillah, Allah sentiasa membenarkan saya berada di kalangan golongan pendidik, bermula dengan bekerja di Kolej swasta sehingga kepadaa sebuah IPTA di Pantai Timur; pastinya berdepan dengan pelbagai perangai dan karenah seorang bernama lelaki di semua tempat ini.


Baru-baru ini, saya lagi terkejut dengan seorang lelaki yang saya kenal yang bertindak dengan kurang dari pemikiran seorang lelaki. Gaya 'frust' bercinta melebihi tindakan seorang bernama lelaki. Mahu sedih sekalipun jangan sehinggakan mahu menamatkan nyawa sendiri. Ada juga seorang lelaki kenalan saya yang tidak menggunakan akal seorang lelaki yang waras apabila senang dan tanpa segan silu merosakkan 'dara' seorang wanita. Sesungguhnya perkara zina itu terjatuhnya dosa yang amat besar pada sisi Allah. Adakah kita benar-benar sudah tiada lelaki yang sebenar?


Saya selalu memandang kualiti lelaki dulu-dulu. Ayah kita sendiri. Bapa saudara. Sepupu yang sudah berumur orangnya. Mereka amat menjadi seorang lelaki yang berkualiti dengan perangai dn sifatnya. Di kala umur 20an sudah pandai untuk menilai mana yang baik harus dibuat, mana yang nampak 'baik' tapi tidak boleh dibuat serta mana yang betul tak baik memang nya kena tinggalkan. Adakah kerana kekurangan hormon testosteron dalam diri lelaki sekarang?heheheee...

Suasana


Satu kajian dibuat, suasana sekarang membantu di dalam pemikiran orang lelaki sekarang. Didikan,pengaruh cerita yang melambatkan pemikiran orang lelaki menjadi lebih matang dan kelakiannya. Amat besar pengaruhnya. Saya sudah memerhatikan banyak di sini,tempat saya bekerja..

Jadi, kalau anda yakin mahu jadi benar-benar lelaki,jadi lah benar lelaki!!!~

p/s-makin ramai lelaki yang fikirnya selapis..

No comments: